Użyj obecnej lokalizacji
Świąteczne GAROWANIE z Patrykiem Galewskim
Marynata:
Zaczynamy od umieszczenia naszych filetów śledziowych w bardzo chłodnej wodzie (2 litry) i pozostawiamy je na 4 godziny w lodówce.
W garnku wstawiamy zalewę: 0,7 l wody, ocet jabłkowy, miód, cynamon, liście laurowe, olej z pomidorów.
Całość doprowadzamy do zagotowania, a następnie schładzamy (musi być mocno zimna). Do zimnej marynaty przekładamy odsolone filety i pozostawiamy w lodówce na noc.
Będzie potrzebny blender oraz wąskie naczynie w którym całość zblenderujemy:
Do wysokiego naczynia wrzucamy składniki zgodnie z powyższą kolejnością. Następnie blendujemy, zaczynając od dna naczynia idąc ku górze. Blendujemy do otrzymania konsystencji majonezu.
Cytrynę i pomarańczę wkładamy do garnka z wrzątkiem. W tym czasie kroimy jabłko w plastry, a cebulę w cienkie piórka. Jabłko wrzucamy do miski, a cebulę zanurzamy na kilka sekund w tym samym wrzątku co cytrusy i dorzucamy ją do jabłek. Do jabłek i cebuli dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i pomarańczy.
Całość łączymy z przygotowanym wcześniej majonezem. Filety śledziowe kroimy wg uznania i przekładamy do naszej masy. Tak przygotowane danie odkładamy na kilka godzin do lodówki.