Wyceń bramę garażową Zamów katalog
Znajdź swój salon

Użyj obecnej lokalizacji

Zobacz więcej
Pokaż wybrany
Zobacz listę wszystkich salonów

Śledź DOBRO

przepis, który pomaga…

Świąteczne GAROWANIE z Patrykiem Galewskim

Po pierwsze śledzik…

Marynata:

  • 0,5 kg filet śledzia solonego około 6-7 płatów
  • 0,3 ml ocetu jabłkowy 6%
  • 4 łyżki miodu
  • 2 kory cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju z suszonch pomidorów

Zaczynamy od umieszczenia naszych filetów śledziowych w bardzo chłodnej wodzie (2 litry) i pozostawiamy je na 4 godziny w lodówce.

W garnku wstawiamy zalewę: 0,7 l wody, ocet jabłkowy, miód, cynamon, liście laurowe, olej z pomidorów.

Całość doprowadzamy do zagotowania, a następnie schładzamy (musi być mocno zimna). Do zimnej marynaty przekładamy odsolone filety i pozostawiamy w lodówce na noc.

Po drugie majonez…

Będzie potrzebny blender oraz wąskie naczynie w którym całość zblenderujemy:

  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka miodu
  •  sól / pieprz do smaku

Do wysokiego naczynia wrzucamy składniki zgodnie z powyższą kolejnością. Następnie blendujemy, zaczynając od dna naczynia idąc ku górze. Blendujemy do otrzymania konsystencji majonezu.

Dodatki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 pomarańcza (sparzona)
  • 1 cytryna (sparzona)
  • 1 kwaśne jabłko

Cytrynę i pomarańczę wkładamy do garnka z wrzątkiem. W tym czasie kroimy jabłko w plastry, a cebulę w cienkie piórka. Jabłko wrzucamy do miski, a cebulę zanurzamy na kilka sekund w tym samym wrzątku co cytrusy i dorzucamy ją do jabłek. Do jabłek i cebuli dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i pomarańczy.

Całość łączymy z przygotowanym wcześniej majonezem. Filety śledziowe kroimy wg uznania i przekładamy do naszej masy. Tak przygotowane danie odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pobierz przepis

na śledzia od Patryka Galewskiego